Eten in Japan

Kaiseki in Guest House Motomiya in Magome

Dat je goed kan eten in Japan is een zwaar understatement. Je kan fantastisch goed eten in Japan. En dat echt overal. Alles wat Japanners doen, willen ze uitmuntend goed doen. Ze openen niet gewoon een Italiaans restaurant, maar gaan eerst minimum een jaar in Italië wonen om alles perfect onder de knie te krijgen.

Met andere woorden: je kan zot lekker eten zonder mijn tips. Eender welk restaurant dat je binnenstapt gaat uiterst zijn best doen om jou te pleasen en de avond van je leven te bezorgen. En de 7eleven is er ook verrassend goed (en overal). Daar ging ik altijd mijn ontbijt en/of lunch halen.

Shabu Shabu in Mozumo Onsen
Shabu Shabu in Mozumo Onsen

Los daarvan hier toch een overzicht van welke gerechten je niet mag missen en mijn tips voor eten in Tokyo en Kyoto. En nog iets dat super handig is in Japan: het is er echt compleet normaal om alleen iets te gaan eten. Perfect voor soloreizigers, hoera!

Typisch Japanse gerechten

Er zijn massa’s typisch Japanse dingen die je kan eten. Hier mijn favorieten. Allereerst de noodles. Die kan je hier in alle vormen en maten krijgen. Mijn favoriet: Udon noodles. Die zijn wat dikker en lekker smakelijk. Een specialiteit in de regio van Takamatsu, maar ongetwijfeld ook in andere regio’s. Soba noodles ben ik niet zo’n grote fan van.

Mijn favoriet der favorieten: Kaiseki. Hier krijg je allemaal verschillende bordjes voor uw neus gezet met allerlei lekkers op. Tofu dat nog aan het pruttelen is, groentjes, gebakken visje, mini octopus… En allemaal zoooo lekker! De ontdekkingstocht alleen al is zalig. Zeker en vast doen! Kans is groot dat je dit in een guesthouse krijgt ’s avonds. Zo niet, op de map van Tokyo en Kyoto hieronder staan een aantal Kaiseki restaurants.

Tempura en Tofu in Nara
Tempura en Tofu in Nara

Nog typisch Japanse gerechten: ramen (duh) Okonomiyaki (Japanse pannenkoek met vanalles en nog wat, take your pick), sushi (duh tot de tweede), Gyoza’s (gebakken dumplings, zo-zot-lekker), tempura, Shabu Shabu (soort van hotpot met heel dun gesneden vlees) en nog zoveel meer. Eet erop los!

Iets waar vast een boek over volgeschreven kan worden: Japanse snacks. Ooooh wat kunnen die Japanners goed eten, en dan vooral goed snoepen. Mijn favoriete snacks:

  • Mochi: een kleverig deegbolletje. Vaak gevuld met rode bonenpasta of een aardbei of met een matcha smaak… Heel fascinerend ook hoe ze het deeg maken. Eerst wordt er rijst heel lang gekookt en dan fijn gestampt tot deeg. Super lekker!
  • Melon bread: een mix tussen een cupcake en een cookie met lichte meloensmaak. Klinkt bizar, maar echt een zalig tussendoortje!
  • Matcha ijs, maar probeer gerust alles met Matcha.
  • Warme zoete aardappels worden vaak ook op straat verkocht.
  • Taiyaki of ook wel visje met rodebonenpasta. Het visje wordt gemaakt van hetzelfde deeg als wafels. Rode bonenpasta is ook echt lekker. Test het zeker eens uit.
  • Nectar sap: zo lekker! En komt in de schattigste verpakkingen.
  • Dango: gekookte deegbolletjes gemaakt van rijst, op een stokje. Perfect tussendoortje.
  • Onigiri is een rijstbol gewikkeld in nori (gedroogd zeewier). Binnenin kan dan vanalles zitten. Ei, vis, fruit.. is ook in de 7eleven ter verkrijgen en ideaal als lichte lunch of ontbijt.
  • Boterhammen met slagroom en aardbeien. I know. Klinkt echt raar, maar eigenlijk smaakt het gewoon als luchtig gebak met room en aardbeien. Yum!
  • Curry bun: geen idee wat daar de naam van is, maar is een soort van broodje met warme curry en vlees in. Zeker 5 keer gegeten. Niet te doen.

Eten in Tokyo & Kyoto

Mijn grootste probleem tijdens het reizen: niet alle eetplekjes kunnen testen die ik verzameld heb. Ook tijdens deze reis was dit uiteraard het geval. Op de volgende kaart kan je alle eettips vinden die ik verzameld heb voor Tokyo en Kyoto.

Legende: blauw = avondeten, geel = ontbijt, bruin = koffiebar, oranje = lunch, paars = dessert/snack

En hier wat ik effectief heb getest en goedgekeurd.

Eten in Kyoto

Nishiki Market: had ik al eerder vermeld in mijn uitgebreid verslag van Kyoto, maar Nishiki Market kan en mag je echt niet overslagen. Zie dat je honger hebt en test erop los!

Nishiki Market
Nishiki Market

Amore pizza: hier ben ik toevallig op uitgekomen tijdens mijn avondwandeling terug richting het hotel. Super gezellig en heel lekkere pizza. Handig als je de Japanse keuken even beu bent.

% Arabica: is een keten van koffietentjes (er zijn er zelfs in Hong Kong), maar die in Arashiyama is by far mijn favoriet. Zot uitzicht en de ideale plek om even op uw gat te gaan zitten en van een koffietje te genieten.

Sarasa Nishijin: een gezellige lunchplek in een eerder local deel van Kyoto. Je kan er vanalles krijgen en vooral ook heerlijke lunchmenu’s voor een habbekrats. Met misosoep, hoofdgerecht, sapke enal.

Musashi Sushi: er zijn vast ontelbaar veel goeie sushirestaurants in Kyoto, maar oh boy, wat was ik fan van Musashi Sushi! Verwacht in Japan geen dragon rolls en zotte combinaties, maar wel de beste sushi die je ooit gegeten hebt. Zo vers en zoooo lekker.

Santomi Center Coffee: beste matcha latté die ik ooit in heel mijn leven gedronken heb. Ben er dan ook 2x ééntje gaan halen.

Café Bibliotic Hello!: heel gezellig koffiebarretje. Perfect voor lunch of voor een koffietje en gebak halverwege de namiddag.

Chao Chao Gyoza: hier heb ik de allerbeste Gyoza’s van mijn leven gegeten. Miljaar. Zo goed. Ik was er vlak voor openingstijd en maar goed ook. Het is daar niet groot en om 17u stond er al volk aan te schuiven. Heel populair dus. En ik snap waarom.

Hinode Udon: suuuuuper lekkere Udon noodles gegeten hier. Grote portie wel. Alleen maar locals ook. En dat is altijd een goed teken.

Eten in Tokyo

Itamae Sushi Akasaka: op mijn allereerste dag in Tokyo moest en zou ik sushi eten. Deze bevond zich in de straat van mijn hotel en stelde zeker niet teleur. Perfecte eerste maaltijd.

Onibus Coffee Nakameguro: heel schattig koffiestandje in Tokyo. Dat zie je hier wel meer, hippe koffiestandjes waar je niet echt binnen kan zitten.

Ichiran Ramen Shibuya: hier stond ook een ferme rij aan te schuiven, maar dat was het waard. Je kan via een automaat kiezen wat voor ramen je wil, met of zonder toppings. Binnen moet je dan even wachten en dan wordt er jou een krukje aan een bar aangewezen. Iedereen zit naast elkaar met een wand ertussen voor wat privacy. Aan de andere kant van je tafel is een bamboo rolluik waar je eten wordt geserveerd en je via een formulier kan bijbestellen. Gratis water en thee te nemen. Lekker anoniem allemaal. Love it!

Ichiran ramen Shibuya
Ichiran ramen Shibuya

Golden Gai: smalle straatjes vol barretjes. Ongetwijfeld zeer toeristisch, maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen.

Shinjuku Omoide Yokocho (of ‘piss alley’): andere smalle straatjes, maar mijn persoonlijke favoriet. Mega veel keuze in mini restaurantjes. Kei gezellig, kei toeristisch, maar je moet dat toch gewoon kei hard doen.

Midori Sushi Ginza: ook hier geef je via een automaat in met hoeveel je bent en of je aan de bar of aan een tafel wil zitten. Dan krijg je een nummer en word je afgeroepen wanneer er iets vrij is. Heel populair dus ook echt heel lang aanschuiven. Ongelofelijk lekkere sushi, maar aanschuiven was bij mij écht wel lang.

Tsukiji Outer Market: een food market om u tegen te zeggen. Alles, maar dan ook alles kan je daar eten. En allemaal weer zo lekker en met zoveel passie klaargemaakt. Kom wel in de vroege ochtend. Rond de middag niet te doen druk denk ik. Was in de late ochtend (lees 10u30) al te druk.

Tsukiji Outer Market
Tsukiji Outer Market

Seirinkan: beste pizza en pasta ooit. In Japan, whaaat?? Weer zo’n voorbeeld van Japanners die het vak zijn gaan leren in Italië en als meesters terugkomen.

Sign Daikanyama: geloof mij, in deze local buurt ga je je echt underdressed en niet hip genoeg voelen. Ga dus zeker hier op het terras zitten met een rode bieten latté en doe het leukste wat er is: mensen kijken. Olé.

Tensuke: Tempura restaurant in Koenji. Wat een ervaring! Super lieve mensen die graag hun kookkunsten laten zien. Er is geen Engelstalige menu, maar ze spreken je met alle plezier aan en helpen jou een keuze te maken. Ik was er in de namiddag, maar rond de middag is het met aanschuiven naar ’t schijnt.

The Apollo Ginza: ik val in herhaling, maar beste Griek ooit! Nog zo ene die het daar allemaal gaan leren is. En bonus: het restaurant bevindt zich op de bovenste verdieping van een flatgebouw in Ginza. Nog eens een topuitzicht ook.

Path Café: een koffiebar zoals je die bij ons ook vindt. Super lekker ontbijt! Bakken hun eigen croissants en hebben alles van yoghurt met granola en vers fruit tot ongelofelijk lekker brood met beenham en camembert. Echt een aanrader!

Zo, dat was het zo ongeveer. Voor de duidelijkheid: dit is puur wat ik heb gegeten in deze steden. Je kan in Japan overal lekker eten. Test er dus op los!

 

 

 

Geef een reactie