Op (solo)reis in Japan: praktische tips

Snul in Magome
Snul in Magome

Ik geloof graag dat na uw eerste zoektochten een reis naar Japan een beetje afschrikt. Er is heel veel verbrokkelde informatie te vinden. En dat heeft mij soms ook echt ontmoedigd. Er was bijna geen beginnen aan. Of dat dacht ik toch.

Na verloop van tijd ging het beter en beter en eens ik voor mezelf een route had uitgestippeld, was het een fluitje van een cent. Maar om die schrik voor te zijn, deel ik graag met jullie mijn werkwijze en praktische tips die mijn reis naar Japan zoveel makkelijker hebben gemaakt.

Je route plannen

Bij mij begon het daar. Uitstippelen waar ik allemaal naartoe wilde gaan en of dat haalbaar was. Japan is heel groot en alles, maar dan ook alles is de moeite. Voor deze reis plan je dus beter om er zoveel mogelijk uit te halen. Ben jij meer een ‘ik ga en we zien wel’-type? Ook goed uiteraard. 🙂

Alpine Route Japan
Tateyama-Kurobe Alpine route

De website waar ik het meeste informatie vandaan haalden was Japan-guide.com.
Er is een dijk aan informatie terug te vinden. Verder veel google’n op ‘japan off the beaten track’ om hier en daar nog wat extra’s toe te voegen. Maar als het je eerste keer is, raad ik toch echt wel aan om Tokyo en Kyoto zeker in je route mee te nemen.

Iya Valley
Iya Valley

Volgende stap is dan de Lonley Planet aanschaffen en per stad wat lezen, Instagram afschuimen naar locals die tips delen…

Vervoer

Processed with VSCO with hb2 preset
Osaka Castle

Als je van plan bent om zoveel mogelijk te zien, is de JR pass zeker en vast aan te raden. Die bestel je best een aantal weken op voorhand zodat je thuis al een bewijs toegestuurd krijgt dat je dan ter plekken direct kan omruilen in een pas.

Via de app Hyperdia kan je gemakkelijk opzoeken wanneer je een trein hebt. Zeker downloaden dus. Er wordt ook gezegd dat je altijd je plek moet reserveren, maar dat is zeker niet waar. Er worden altijd wagons voorzien voor mensen die niet gereserveerd hebben. Ik raad je wel aan om er zeker 20 min op voorhand te zijn. Japanners schuiven namelijk beleefd en op tijd aan in het voorziene rijtje. Best dat je er wel op tijd bent om nog een plekje in die wagons te bemachtigen.

Oboke station Japan
Oboke Station

Ben je eerder van plan om het bij Tokyo en Kyoto te houden, raad ik de pas niet aan. In de steden heb je nog steeds andere abonnementen nodig voor het openbaar vervoer. De Suica card of Pasmo is dan heel handig. Deze kaartjes kan je in een station kopen, laad je gewoon op aan een betaalautomaat en hiermee scan je telkens in en uit als je de metro of bus neemt. Je kan er ook mee betalen in vele winkels.

Fietstocht van Imabari naar Onomichi
Met de fiets van Imabari naar Onomichi

Huur zeker ook eens een fiets als je in Kyoto of Tokyo bent. Heel leuk om de stad zo te verkennen. Veel hostels en capsule hotels bieden dit aan.

Wifi

Zonder wifi zijn we vandaag de dag niets, helaas pindakaas. Er zijn 2 opties: of je huurt een nieuwe simkaart of je huurt een wifi portable. Ik ben voor het tweede gegaan. Je kan dit ook via de website van de JR pass bestellen. De portable ligt dan voor jou klaar in de luchthaven bij aankomst of zelfs in je hotel, maar je kan het gewoon ook daar huren. Voor 3 weken ben je wel zo’n 150 euro kwijt, maar zeker aan te raden als je met 2 of meer reist.

Nara Japan

Wel heel belangrijk: neem zeker een powerbank mee. Als je de hele dag op trot bent in de stad en constant Google maps hebt open staan, durft de wifi portable het al wat sneller te begeven. In dat geval kan je toch nog de weg terugvinden. Maar voor de zekerheid zou ik ook de app maps.me downloaden. Daar kan je dan de kaart van Japan volledig downloaden zodat je offline ook altijd weet waar je bent.

Geld

In Japan staan ze mijlenver voor, behalve op dit punt dan: je moet altijd cash bij hebben. Op vele plaatsen in Japan kan je nog steeds niet met de kaart betalen. Zorg er dus voor dat je genoeg cash bij hebt. Zeker als je naar de kleinere steden of dorpen gaat. In de 7eleven of FamilyMart kan je vrijwel altijd geld afhalen. In de meeste stations ook.

Japanse gewoontes

Een paar zaken waar je beter op let: eten of drinken doe je niet terwijl je wandelt. Enkel al staand of zittend. Je neus snuiten in het openbaar is not done. Doe dit op het toilet of heel stiekem en discreet. Zie dat je altijd een zakje bij hebt voor je afval. Japan is het properste land op aarde, maar er zijn bijna geen vuilnisbakken te vinden.

Philosophers Path Kyoto
Philosophers Path Kyoto

Steek je chopsticks nooit in je kommetje of eten maar leg het er dwars over. Neem een paar sokken mee als je graag sandalen draagt. In vele huizen of hostels wordt er verwacht dat je je schoenen uitdoet en de voorziene slippers draagt. Het is beleefd om dan sokken aan te doen voor je de slippers aandoet.

In restaurants wordt er geen fooi gegeven. Het wordt zelfs eerder als een belediging dan een compliment ervaren.

Taal

Nara Izumi Yusai Sake

Er zijn een paar woorden die ik vaak heb gebruikt:

  • hallo: Konnichi wa
  • danku: Arigato Gozaimasu (maar je zegt ‘Arigato gozaimas’)
  • heel lekker: Totemo Oishii (maar je zegt ‘totemo ojishi’)
  • excuseer: Sumimasen (maar je zegt ‘soemimasen’)

Eten en slapen

In dit artikel deel ik uitgebreid waar ik zoal gegeten heb. En zoals daar aangehaald: 7eleven en FamilyMart zijn je vrienden als je op zoek bent naar een goedkope, maar fatsoenlijke snelle maaltijd.

Wat hotels, hostels en Ryokans betreft, heb ik alles via Booking vastgelegd. Nu moet ik zeggen dat je in Japan niet snel iets slechts zal tegenkomen. De keten waar ik het meest van onder de indruk was, is Dormy Inn. Heel goede hotels voor degelijke prijzen. Verder zijn er ook veel hostels te vinden. Slaap zeker ook eens in een capsule hotel en Ryokan. En boek zoveel mogelijk op voorhand als je tijdens het kersenbloesem seizoen gaat. Zeker als je van plan bent om in een tempel te slapen in Koyasan. Die zijn snel volgeboekt.

En een verblijf in een Onsen kan ik ook écht aanraden. In Hirayu zijn er heel veel Onsen. Ik verbleef in Mozumo Onsen. Niet goedkoop, maar was een cadeautje aan mezelf en dat mag ook al eens.

En tot slot …

Processed with VSCO with hb2 preset

… je hoeft geen mondmasker te dragen in Japan. Veel mensen dragen dit uit schrik om ziek te worden. De lucht is er namelijk helemaal niet zo vervuild als bij ons.

En ik vergeet ongetwijfeld nog super veel. Dus stel je vragen gerust hier in de comments of op Instagram.

 

 

 

 

Geef een reactie